Cablu fibra optica

Definitie

Un cablu de fibră optică este un cablu care conține una sau mai multe fibre optice care servesc conducerii luminii. Cablurile optice au o largă utilizare, mai ales în telecomunicații.

Fibrele optice sunt în general acoperite individual cu straturi de plastic și conținute într-un tub de protecție adecvat mediului în care va fi montat cablul.

Proiectare

Fibrele optice sunt alcătuite dintr-un miez si un înveliș, selectat pentru o reflexie internă totală, datorată diferenței indicelui de refracție între cele două medii. În practică, învelișul este acoperit cu un strat de acrilat sau poliamidă. Acest înveliș protejează fibra de eventuale daune, dar nu contribuie la proprietățile sale de ghid de undă. Fibrele cu înveliș individual (sau cele formate din panglici sau fascicule) sunt apoi acoperite cu un strat dur de rășină și/sau un tub de extrudat in jurul lor, pentru a forma miezul cablului. Pentru a forma cablul, sunt adăugate apoi mai multe straturi de învelis protector, în funcție de aplicație. Ansamblurile de fibră rigide conțin, uneori, între fibre sticlă absorbantă de lumină (“sticlă neagră”), pentru a preveni “scurgerile” de lumină între fibre. Acest lucru reduce diafonia între fibre, sau pâlpâirile în aplicatiile de imagistică.

Fiabilitate și calitate

Fibrele optice sunt inerent foarte robuste, dar rezistența lor este drastic redusă de defecte de suprafață microscopice inevitabile în procesul de fabricație.Rezistența inițială a fibrei, cât și modificarea acesteia în timp trebuie să fie considerate în legătură cu stresul aplicat fibrei în timpul manipulării, cablării, instalării, pentru de un set dat de condiții de mediu.Există trei scenarii de bază care pot conduce la degradarea rezistenței și avarie prin inducerea creșterii defectelor: oboseala dinamică și cea statică și stresul de îmbătrânire.Telecordia GR-20, Cerintelei generice pentru fibra optica si cablul de fibra optica.contin criteriul de fiabilitate si calitate pentru a proteja fibra optica in toate conditiile de operare.Criteriul este concentrat pe conditiile de instalare exterioare(OSP).Pentru instalarea interioara, un criteriu similar este Telecordia GR-409, Cerinte generice pentru cablurile de fibra optica de interior

Cablurile optice transferă date la viteza luminii în sticlă (mai mică decât în vid). Aceasta este în mod normal între 180.000 și 200.000 km/s, ceea ce reprezintă 5,0 – 5,5 µs de lltență pe km. Astfel, timpul de întârziere pentru transmisia round-trip la distanța de 1000 km este de aproximativ 11 ms

Cabluri multifibră + Viteză + Siguranță

Fibrele individuale intr-un cablu multifibră se disting adesea una de cealaltă prin mantaua codificată color. Schema de identificare folosită de Corning Cable Systems se bazează pe EIA/TIA-598, “Optical Fiber Cable Color Coding”. EIA/TIA-598 definește scheme de identificare pentru fibre, mantale de fibre, unități ale fibrelor. Acest standard permite identificarea unitatilor de fibre prin intermediul unei legende imprimate. Această metodă poate fi folosită pentru identificarea unor panglici, sau subunități de fibre. Legenda conține o poziție numerică imprimată care corespunde unei culori pentru utilizarea în identificare.

Cablurile optice transferă date la viteza luminii în sticlă (mai mică decât în vid). Aceasta este în mod normal între 180.000 și 200.000 km/s, ceea ce reprezintă 5,0 – 5,5 µs de lltență pe km. Astfel, timpul de întârziere pentru transmisia round-trip la distanța de 1000 km este de aproximativ 11 ms.

Deoarece radiația infraroșie utilizată în comunicații nu este vizibilă, există un risc potențial de securitate pentru tehnicieni. În anumite cazuri, nivelurile de putere sunt destul de ridicate, astfel încât să provoace daune ochilor, în mod special atunci când se utilizează lentile sau microscoape pentru examinarea fibrelor. Microscoape cu filtre optice de securitate sunt disponibile pentru evitarea unor astfel de incidente. Fragmente mici de sticla pot de asemenea să reprezinte o problemă, de aceea este necesar sa se ia măsuri pentru ca astfel de fragmente produse în momentul despicării fibrei sunt colectate în mod corespunzător.

Sari la conținut